NHS traži da o novim izmjenama ZOR-a prethodno raspravlja GSV

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas, nakon što su najavljene nove izmjene Zakona o radu (ZOR), da se o tim zakonskim izmjenama održi rasprava u okviru Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV).

Nove izmjene ZOR-a najavljene su u Ministarstvu za europske integracije, kao dio Nacionalnog programa pridruživanja Europskoj uniji koji je za ovu godinu usmjeren na nekoliko prioriteta poput gospodarske prilagodbe i usklađivanja zakonodavstva.

NHS napominje u priopćenju da se prema Hrvatskom saboru ne bi smio upućivati prijedlog izmjena ZOR-a, bez prethodne rasprave u GSV-u i prije nego li socijalni partneri budu upoznati s promjenama koje su nužne radi prilagodbe toga zakona europskom zakonodavstvu.

Ta sindikalna središnjica upozorava da u Hrvatskoj nema prostora ni opravdanja za daljnje smanjivanje razine radnih i socijalnih prava, budući da je ona osjetno smanjena izmjenama istog zakona, koje su usvojene prošle godine.

Ako su radi prilagodbe europskom zakonodavstvu neke zakonske promjene i nužne, važno je procijeniti jesu li stvoreni uvjeti za takve promjene, budući da naše društvo treba zahvatiti val promjena koje trebaju prethoditi izmjenama ZOR-a, poručuju u NHS-u.

Ta središnjica stoga očekuje od Vlade da u duhu iskazanog opredjeljenja za socijalno partnerstvo navrijeme započne razgovor sa socijalnim partnerima o toj temi, a očekuje da je riječ samo o administrativnim prilagodbama koje neće smanjivati sadašnju razinu prava.

Izmjene ZOR-a, kojima su skraćeni otkazni rokovi i smanjene otpremnine, Hrvatski sabor je usvojio u srpnju prošle godine.

Pregovore o izmjenama ZOR-a obilježili su sukobi između socijalnih partnera pa je taj zakon usvojen bez konsenzusa, iako je Vlada odustala od smanjenja otpremnina za radnike do 20 godina staža i odlučila gubitak prava starijim radnicima kompenzirati pratećim zakonima.

(Hina) mvr az

Pročitajte više