NHS traži ocjenu ustavnosti Zakona o javnom okupljanju

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o javnom okupljanju kojim se zabranjuju prosvjedi na Markovu trgu.

Sindikat je uputio Sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom izmjena Zakona o javnom okupljanju zbog sporne odredbe o zabrani prosvjeda i javnog okupljanja na udaljenosti manjoj od 100 metara od zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda.

Takav zakon stavlja u nepovoljan položaj sindikate državnih i javnih službi i poduzeća jer onemogućuje održavanje prosvjeda pred sjedištem njihova poslodavca, a Vlada sebe stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge poslodavce jer su samo pred njenom zgradom okupljanja zabranjena, stoji u priopćenju NHS-a.

NHS pita što će se dogoditi s drugim okupljanjima u krugu 100 metara od Markova trga, kao što su tradicionalna procesija Majci Božjoj Kamenitih vrata ili okupljanja vjernika koji mole unutar Kamenitih vrata.

Podliježu li zakonu i svadbene povorke ispred crkve Sv. Marka i kako će se gledati na organizirane posjete turista koji na leđima nose "sumnjive" naprtnjače, a u rukama sofisticirane foto-aparate i kamere?

NHS tvrdi da je Vladina namjera bila pod svaku cijenu ukloniti prosvjednike s Markova trga, i to radi "micanja negativne percepcije o učinkovitosti Vlade", jer se takva poruka puno lakše šalje s Markova trga nego s bilo kojeg drugog mjesta u Hrvatskoj.

(Hina) pp/xntod ymd

Pročitajte više