NHS uputio pismo Berlusconiju zbog stanja u tvrtki Dalmatinka Nova

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) uputili su pismo talijanskom premijeru Silviu Berlusconiju zbog teškog stanja u sinjskoj tvrtki Dalmatinka Nova, koja je u vlasništvu talijanske tvrtke La Distribuce.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever danas je talijanskom veleposlanstvu u Zagrebu uručio pismo u kojem obavještava Berlusconija da talijanski poslodavci ne poštuju prava radnika Dalmatinke već, štoviše, šikaniraju sindikalnu povjerenicu u tvrtki.

"Siti smo stranih poslodavaca koji misle da je Hrvatska onkraj svijeta pa se u njoj mogu ponašati drukčije nego u svojim zemljama", izjavio je Sever novinarima nakon razgovora u veleposlanstvu.

NHS neće dopustiti takvo ponašanje stranih poslodavaca, dosta nam je i domaćih koji krše radnička prava, naglasio je Sever najavivši da će slične poruke uputiti veleposlanstvima svih zemalja čiji će se poslodavci bahato odnositi prema hrvatskim radnicima.

Tvrtka La Distribuce kupila je sinjsku tekstilnu tvrtku u stečaju 2002. uz preuzimanje obveza za redovitom isplatom plaća, zadržavanjem postojećeg broja zaposlenih najmanje pet godina i nova ulaganja u proizvodnju.

Umjesto toga plaće kasne, radnici su u strahu i pod nadzorom čak i kada idu na WC, a sindikalna povjerenica Iva Radonja je suspendirana jer se zauzimala za prava radnika, tvrdi NHS.

Radonja je nedavno vraćena na posao, ali je s posla tekstilne radnice degradirana na posao čistačice u zgradi bez struje i grijanja.

Osim toga, radnicima koji su 12. prosinca zbog kašnjenja plaća spontano obustavili rad, još uvijek nisu isplaćene plaće, istaknuo je Sever.

NHS ne očekuje od Berlusconija miješanje u poslovanje tvrtke La Distribuce, već da vlasnicima ukaže kako takvim ponašanjem ne rade dobru promidžbu Italiji i njezinu poslovnom ugledu.

Ako se ni nakon pisma ništa ne promijeni, NHS će organizirati prosvjedne skupove pred talijanskim veleposlanstvom i u Sinju, te o svemu obavijestiti međunarodni sindikalni pokret, najavio je Sever.

Pročitajte više