NHS: Vlada umanjuje značaj vanjskog duga države

PREDSJEDNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je danas kako Vlada umanjuje značaj i ne pokazuje zabrinutost visinom vanjskog duga države od 18,9 milijardi američkih dolara, koji će se neminovno narednih godina odraziti na život građana.

Sever je na konferenciji za novinare upozorio je kako je Vlada, u manje od četiri godine mandata, udvostručila vanjski dug koji je 1999. iznosio 9,7 milijardi kuna.

Trend povećanja nastavljen je u ovoj godini unatoč planiranom smanjenju vanjskog duga za milijardu dolara, pa je u svibnju ove godine premašio i ukupni dug bivše Jugoslavije koji je 1990. iznosio 17,7 milijardi dolara.

"Što se to događa u državi gdje svi ukazuju na alarmantne pokazatelje vanjskog duga, a Vlada kao njegov generator ne pokazuju zabrinutost", upitao je Sever dodavši kako je Hrvatske jedna od rijetkih država gdje je središnja nacionalna banka izgubila nadzor nad vanjskim dugom.

NHS upozorava da se Hrvatska sa 4.280 dolara duga po stanovniku približava Argentini gdje je ukupni vanjski dug po stanovniku, pred financijski slom te države, iznosio 5.905 dolara.

"NHS želi stoga Vladi pozvoniti na uzbunu, jer će otplata duga u narednim godinama drastično opteretiti državu, a to će se neminovno odraziti na standard građana", rekao je Sever. Dodao je da će NHS danas uputiti poziv za hitno sazivanje sjednice Gospodarsko -socijalnog vijeća na temu vanjskog duga.

Pročitajte više