Predstavnici Vlade i čelnici HNB-a razgovaraju o problemu duga i platne bilance

ČELNICI hrvatske Vlade i Ministarstva financija sastali su se jutros s rukovodstvom Hrvatske narodne banke, a tema njihova razgovora su najnovija kretanja u monetarnom i fiskalnom području, posebno problem deficita platne bilance i zaduživanja.

Riječ je zapravo o proširenoj sjednici Odbora za suradnju Ministarstva financija i HNB-a, kojoj je nazočan i premijer Ivica Račan.

Najavljujući taj sastanak, koji je priprema i za Vladinu raspravu o problemu deficita platne bilance i zaduživanja, premijer Račan je ocijenio da ne postoje velike razlike između izvršne i monetarne vlasti.

Problem postoji, ali nema dramatične razmjere, rekao je tada Račan. Ocijenio je da inozemni dug nije značajan problem koliko određeni elementi u platnoj bilanci. Tu su onda, ističe, pitanja sive ekonomije, pitanja izvoza i uvoza, stimuliranja izvoza, pitanja usluga i slično.

Prema najnovijim podatcima središnje banke, koje prenose mediji, deficit platne bilance u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je čak 2,45 milijardi dolara, što je nominalno za gotovo 50 posto više nego u istom razdoblju lani, a, uzme li se u obzir kretanje tečaja dolara, deficit je veći za 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošli je tjedan guverner Rohatinski upozorio da bi, nastave li se sadašnje tendencije, deficit platne bilance mogao dosegnuti 8 posto BDP-a, dok prema Memorandumu s MMF-om deficit ne bi smio biti veći od 5,5 posto BDP-a.

Problem je i stanje hrvatskog duga. Pritom čelnici Ministarstva financija ocjenjuju da je javni dug Hrvatske (vanjski i unutarnji dug države, državnih poduzeća, lokalnih jedinica, te dana državna jamstva), koji iznosi 50,8 posto BDP-a, prihvatljiv.

Guverner središnje banke upozorava pak na visok inozemni dug (dug države, banaka i poduzeća) koji iznosi 18,6 milijardi dolara i dosegnuo je 68 posto BDP-a. Taj se dug ne smije povećavati i on ne smije prijeći granicu od 70 posto BDP-a, stav je guvernera.

On je stoga prošli tjedan najavio i nove mjere središnje banke, koje bi, kako se očekuje, Savjet HNB-a trebao prihvatiti idući tjedan.

I hrvatska bi Vlada na svojoj redovitoj sjednici idući tjedan trebala raspravljati o problemu deficita platne bilance i duga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara