Ni Srbi nisu zadovoljni presudom Gotovini: Oni bi još veću kaznu

KOMADIĆ pravde za Krajišnike, tako je naslovljen glavni tekst objavljen na, kako se opisuju, nestranačkom i neprofitabilnom sajtu osnovanom od strane prognanih Krajišnika i izbjeglih lica s područja Krajine i Hrvatske, naziva Krajina Force.

"Kako je u presudi naveo sudac Alphonse Orie, Gotovina je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Cilj tog projekta je bio prisilno i trajno iseljavanje srpskog stanovništva iz Krajine, i naseljavanje tih prostora Hrvatima", navode na početku izvještaja o presudi trojici hrvatskih generala u Haagu autori portala.

Vijest srpskog lista Blic koja je postavljena na Facebook o osudi generala Ante Gotovine na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 u roku od 14 minuta "lajkalo" je 88 ljudi, a komentari pod tekstom uglavnom su govorili o nezadovoljstvu zbog premalih kazni hrvatskim generalima, ali s odobravanjem kategorizacije Oluje kao zločinačkog pothvata. Jedan od komentatora je napisao: "Sve Mladiće i Gotovine treba zadesiti ista kazna. Ova presuda je važna jer pruža osnovu da Hrvati vide da to što su napadnuti ne znači da im je sve bilo dozvoljeno, a Srbi da svijet nije protiv njih, već protiv sranja koja su napravili".

Hrvatski "crni petak"

Vijest portala B92 postavljenu na Facebook u roku od tri sata "lajkalo" je 65 ljudi, a jedan od komentatora ovaj je dan za Hrvate nazvao "crni petak". "Gledam i slušam specijalne emisije na hrvatskim programima i ne mogu vjerovati kakve gluposti ljudi izgovaraju?! Je li moguće da su Hrvati svih ovih godina živjeli u zabludi da nije bilo zločinačkog udruživanja u njihovom političkom vrhu???", napisao je taj komentator.


"I što sada?", pita se drugi komentator, "Hrvati kukaju, mi kukamo, normalnom čovjeku je već 20 godina jasno da tu nije bilo anđela, samo zločinci, sve ostalo je kurva politika, kao i obično... A naši životu u tom kurvanju". Neki od komentatora za koje bi se također po ekavici i "dakavici" moglo zaključiti da su Srbi, podsjećaju, pak, na svoje haške okrivljenike, kao što je Šešelj. Jedan od njih tako piše da je Šešelj već osam godina u Haagu a da je dobrih šest proveo sabotirajući taj proces. "Ako ga, ne daj Bože, puste iz tog Haag, mi ga ovdje trebamo osuditi na doživotnu robiju. I njega i sve njegove pajtose!", kaže dotični.

"Gotovina je zvjer"

Neki od komentara ispunjeni su govorom mržnje, veći dio njih likuje nad kaznama, a neki ih drže premalima. Objašnjavaju kako je napad JNA na Hrvatsku bio "legitiman i po ustavu" jer se "branio suverenitet i integritet bivše Jugoslavije". Među komentatorima je bio i jedna koji se predstavljao kao Hrvat. "Realno, Ante Gotovina je zvijer od čovjeka i to mi Hrvati znamo, ali se šuti i odobrava jer je bio zvijer 'za viši cilj'. Ja ne prešućujem i slobodno i u Zagrebu kažem da je trebalo i više dobiti", napisao je taj komentator koji se potpisuje kao Prvi Hrvatski Stručnjak, a profil mu krasi fotografija Zdravka Mamića.

Opće oduševljenje presudom može se pročitati pod tekstom o presudi generalima na naslovnici srpskog lista Press. Hvala Bogu, hvala Haškom tribunalu, ima pravde, takvi su i tome slični komentari pod tekstom u Pressu.

U komentarima na portalu RTS-a može se pročitati da ni sto godina kazne za Gotovinu ne bi bilo dosta. "Danas Srba u Hrvatskoj skoro nema. Kakva je to pravda, gospodo?".

Pročitajte više