NIGRIJA: POČELI MIROVNI PREGOVORI O DARFURU

Mirovni pregovori o Darfuru počeli su u ponedjeljak u Nigeriji s četiri dana zakašnjenja dok međunarodna zajednica izražava sve veću zabrinutost zbog novih sukoba u toj sudanskoj regiji.

Prijašnji razgovori između sudanske vlade i pobunjenika trajali su tri tjedna da bi završili bez postizanja sporazuma, ali raste pritisak na obje strane da se ublaže stradanja 1,5 milijuna civila raseljenih zbog sukoba.

"Ovog puta ljudi imaju veću želju za razgovorima", rekao je Jan Pronk, posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Sudanu.

Pregovori u glavnom gradu Nigerije, koji su konačno počeli nakon odgode zbog problema s prijevozom pregovarača pobunjenika, obilježeni su međusobnim optuživanjima dviju strana zbog kršenja primirja.

"Oni se već spremaju za rat", rekao je Ahmed Mohammed Tugod, glavni pregovarač JEM-a, jedne od dviju pobunjeničkih skupina, koja je optužila vladu za "sustavno bombardiranje" na području Allaieta u istočnom Darfuru.

Vladin glasnogovornik Ibrahim Mohammed rekao je da su pobunjenici prvi napali na tom području i da su vojnici odgovorili. Ustvrdio je da se vlada pridržava odredbi primirja.

Da bi sve bilo još kompliciranije, u Darfuru su se pojavile još dvije pobunjeničke frakcije, rekli su dužnosnici Afričke unije (AU) i UN-a u Abuji.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u nedjelju da ga sve više brine obnova sukoba.

Europska je unije obećala više od 100 milijuna dolara za dodatno raspoređivanje 3.000 promatrača AU-a u Darfuru. Dužnosnici Afričke unije rekli su da bi njihovo raspoređivanje trebalo početi u četvrtak.

Trenutačno se u Darfuru nalazi samo 300 vojnika AU-a koji štite 150 promatrača Afričke unije zaduženih za nadgledanje krhkog primirja.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više