Nije pronađeno iračko oružje, samo namjera za njegovu izradu

AMERIKANCI nakon šest mjeseci traganja nisu uspjeli u Iraku pronaći oružje masovnog uništavanja, nego samo da je irački režim namjeravao graditi to oružje, rekao je američkom Kongresu šef skupine za istraživanje iračkog oružja David Kay, pišu u petak američke novine.

Kay je na zatvorenoj sjednici u četvrtak rekao Obavještajnim odborima Senata i Zastupničkog doma Kongresa da američke snage i CIA nisu uspjele naći kemijsko i biološko oružje u Iraku, a da je irački nuklearni program bio samo u "najrudimentarnijem stanju", piše The Washington Post.

Kay je, međutim, rekao kako je Saddam Hussein skrivao programe oružja od Ujedinjenih naroda i namjeravao graditi oružje, piše The Washington Times.

"Pronašli smo čvrste dokaze namjere na razini visokih dužnosnika, uključujući Saddama, da nastave proizvodnju oružja masovnog uništavanja u nekom trenutku u budućnosti", navodi list Kayeve riječi.

"U ovom trenutku nismo pronašli stvarno oružje. To ne znači da smo zaključili da nema stvarnog oružja, rekao je Kay.

Istražiteljski tim pronašao je dokaze programa kemijskog i biološkog oružja, i programa razvoja raketa.

Kay je rekao da će mu trebati od šest do devet mjeseci da završi posao u Iraku, a izvori kažu da Bushova vlada traži dodatnih 600 milijuna dolara za traženje oružja masovnog uništavanja u Iraku.

Nakon Kayovog informiranja republikanski i demokratski senatori su kritizirali obavještajnu zajednicu zbog pogrešnog interpretiranja činjenica s terena, a neki demokratski su čak rekli kako vjeruju da je Bushova administracija obmanula američku javnost glede opasnosti koju je Irak predstavljao opravdavajući time napad na zemlju.

Pročitajte više