Nije samo Split: Državna revizija ustanovila da je Oleg Butković primio 7.338 kuna plaće više od dozvoljenog

Foto: FAH

NALAZ Državne revizije iz listopada 2014. godine navodi da je gradonačelniku Novog Vinodolskog Olegu Butkoviću u 2013. godini isplaćeno 7.338 kuna više od dozvoljenog iznosa. Utvrđeno je, naime, da za obračun plaće gradonačelniku od 1. ožujka 2013. godine nije primijenjena osnovica propisana odlukom Vlade o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika.

Na udaru samo oporba: U Novom Vinodolskom propust s plaćom gradonačelnika otkrili 2014., a u Splitu tek ove godine?!

Slučaj podsjeća na onaj splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i njegovih zamjenika Aide Batarelo i Gorana Kovačevića koji su tek nedavno otkrili kako im je isplaćivana previsoka plaća pa zato sada moraju posuđivati novac i dizati kredite kako bi vratili u proračun po 40, 50 tisuća kuna. Zanimljivo je da državne revizija u Gradu Splitu prethodnih godina nije utvrdila ovaj propust tako da je ispalo i da su previsoku plaću u 2013. godini primali i gradonačelnik Kerum te njegovi zamjenici Jure Šundov i Anđelka Visković.

Slučaj dugogodišnjeg gradonačelnika Novog Vinodolskog te aktualnog ministra prometa i potpredsjednika HDZ-a Olega Butkovića pokazuje da su se propusti oko obračuna plaća čelnika lokalne uprave detektirali i ranije pa je nejasno kako revizori u Splitu već ranije nisu konstatirali nepravilnosti. 

Čini se da se propusti takvog tipa otkrivaju tek kod oporbe. Podsjetimo, 2014. godine, kada je revizija otkrila previsoku Butkovićevu plaću, na vlasti je bio SDP. Za Split, gdje (je) vlada(o) SDP, trebalo je čekati dolazak HDZ-a na vlast.

Lani pravomoćno oslobođen optužbe za zlouporabu

Pokušali smo Butkovića kontaktirati kako bi ga pitali oko ovog nalaza revizije s kraja 2014. godine, no bez uspjeha. Ministar bi se javio, ali bi se veza odmah potom prekinula. Te godine Butković je inače oslobođen nepravomoćno optužbe za zlouporabu. Presudu je lani potvrdio Vrhovni sud. 

Predmet postupka je bilo plaćanje ljetovanja bivšeg zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Siniše Širca i njegove obitelji na račun grada. Index je lani pisao i o tome kako je plaćen odmor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i obitelji, i to u vrijeme dok je bila veleposlanica u SAD-u.

 

Pročitajte više