Nije vic: Šuker će uzeti novac od MMF-a, ali ga neće trošiti!

PRAZNI državni proračun kojeg ovih mjeseci izravno iz svojih džepova pune građani plaćajući krizni namet, ovih će dana biti dodatno popunjen s 450 milijuna dolara, koliko iznosi udjel naše zemlje u MMF-ovim specijalnim pravima vučenja.

Kamata od 0.3 posto i povećanje vanjskoj duga

Naime, riječ je o tome da je MMF "pustio" 316 milijardi dolara za borbu protiv krize u svijetu, a dio tog novca ide i u našu zemlju. Do kraja mjeseca svaka bi zemlja, pa tako i Hrvatska, trebala donijeti odluku o prihvaćanju tog kredita, na koji se plaća kamata od 0,3 posto, a za taj iznos povećava se i inozemni dug. Prema neslužbenim informacijama hrvatska Vlada to bi trebala napraviti u četvrtak te prihvatiti ovaj kreditni aranžman MMF-a.

"Hrvatska neće uzeti pomoć MMF-a od 450 milijuna dolara. Taj novac koji MMF daje za borbu protiv globalne krize u Hrvatskoj će stajati na računu Hrvatske narodne banke", rekao je ministar financija Ivan Šuker dodajući kako će taj novac samo stajati na računu i neće se trošiti. 

"Mi možemo normalno financirati svoje potrebe", zaključio je Šuker ovu temu pred novinarima.

Posebno je zanimljivo naglasiti kako u saborskim raspravama oko donošenja rebalansa proračuna u srpnju premijerka Jadranka Kosor te ministar financija Ivan Šuker posebno su naglašavali kako Hrvatskoj nije potrebna pomoć MMF-a te da naša zemlja može "vlastitom pameću" naći izlaz iz krize. No, čini se da će se ipak prihvatiti ovaj kreditni aranžmani MMF-a, za koji svaka zemlja za sebe odlučuje hoće li ga prihvatiti ili ne.

Nije nego

Također treba naglasiti kako je ministar Šuker svojedobno opovrgnuo kako se vodi pregovori s MMF-om te tada u obračunu s medijima napomenuo kako nema nikakvih dogovora o kreditnom aranžmanu s tom međunarodnom institucijom.

Novac od MMF-a prema zamisli namijenjen je za jačanje vanjske likvidnosti zemlje, primjerice otplatu vanjskog duga što posebice odgovara našoj zemlji koja na početku sljedeće godine ima platiti oko 500 milijuna eura vanjskog duga. No u četvrtak na Vladi može se očekivati i odluka da taj novac ipak bude proslijeđen u "gladni" proračun.

Rohatinski: MMF-ova sredstva ne smiju se koristiti za krpanje proračuna!

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski odlučno poručuje kako MMF-ova sredstva Hrvatska ne smije "ulupati" u saniranje ogromne rupe u državnom proračunu. Rohatinski ističe zaključak skupine G20, prema kojem ova sredstva služe prije svega osiguravanju likvidnosti i stabilnosti tečaja, a Hrvatska bi ih možda najbolje mogla utrošiti za otplatu inozemnog duga. "U prvom tromjesečju iduće godine nam velike inozemne obaveze dolaze na naplatu i bilo bi mudro sačuvati ta sredstva za to razdoblje", tvrdi Rohatinski.

Pročitajte više