Nijemac vozio avion do Splita bez radioveze: Umalo uzletjeli MIG-ovi ratnog zrakoplovstva

MALI SPORTSKI zrakoplov cirrus SR 22, kojega je bez uključene radioveze i najavljenog plana leta prošle nedjelje vozio 58-godišnji Nijemac R.S., uzbunio je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), ali i snage NATO-a smještene u Italiji.

Nijemac je navodno u društvu supruge iz domovine krenuo za Split, preletjevši zračni prostor Austrije i Slovenije, a da nije o tome nikoga od državnih kontrola leta obavijestio. Iz NATO-ove baze u Ferrari, dignuta su dva zrakoplova Eurofighter i krenula su prema Sloveniji, ali ga nisu uspjeli sustići, jer je već stigao u Hrvatsku.

"Dežurni tim Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je spreman uzletjeli s Plesa, ali je u konzultaciji s NATO-om u Italiji odlučeno da ostanu prizemljeni", kazao je Indexu Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić.

Ratno je zrakoplovstvo čitavo vrijeme bilo u kontaktu s NATO-ovom talijanskom bazom, a austrijski ratni zrakoplovi čak su uzletjeli zbog njemačkog pilota čudaka.

Hrvatska je NATO-u proslijedila i radarske snimke, a mali, civilni zrakoplov 58-godišnjeg Nijemca sletio je na splitski aerodrom Resnik gdje je pilot potom ispitan.

Pročitajte više