Nikaragva donijela zakon o lažnim vijestima, oporba i mediji ga kritiziraju

Ilustracija: EPA

KONGRES Nikaragve je velikim dijelom usvojio zakon kojim se regulira ono što se može objavljivati ​​na društvenim mrežama i u vijestima, što je potez koji su kritičari osudili kao drski pokušaj gušenja oporbe predsjedniku Danielu Ortegi.

Prema takozvanom zakonu o kibernetičkom kriminalu, mogu se izreći zatvorske kazne do četiri godine za sve one koji su proglašeni krivima za objavljivanje lažnih vijesti na društvenim mrežama ili u vijestima.

Oni koji otkriju podatke koje vlada nije odobrila suočavaju se sa zatvorskom kaznom u trajanju od četiri do šest godina, dok ljudima koji otkrivaju informacije koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost prijeti zatvor do osam godina.

Očekuje se da će Ortega potvrditi zakon za koji je glasovalo 70 od 91 zastupnika u zakonodavnom tijelu.

Kritike oporbe

Izglasavanje zakona je izazvalo kritike oporbenih aktivista i medijskih organizacija koje smatraju da će takav zakon kriminalizirati novinarstvo.

"Ovaj zakon krši slobodu izražavanja građana, medija i društvenih mreža. On traži žrtveno janje u oporbi i medijima koje ne kontrolira vlada", rekao je oporbeni zastupnik Azucena Castillo.

Pristalice Ortege u Kongresu smatraju kako će zakon regulirati cyber, seksualne i financijske zločine, kao i širenje lažnih informacija. Tvrdili su da je sloboda izražavanja već regulirana ustavom Nikaragve.

Provladin zastupnik Jose Zepeda optužio je oporbu da se koristi društvenim mrežama za "klevetanje i ponižavanje".

"Zakon ne govori o ograničavanju slobode izražavanja. Kao građanin, imam pravo znati koji je izvor informacija", rekao je Zepeda.

Ortega je na vlasti posljednjih 13 godina.

Pročitajte više