Nino Pavić najavio otkaze: Nadam se kako zaposlenici u EPH dolaze s grčem u želucu

"REZANJE troškova i otkazi prosječnima ili ispodprosječnima glavni je motivacijski faktor najboljima. U EPH-u želimo najbolje ljude u Hrvatskoj i učinit ćemo apsolutno sve da oni kod nas nađu svoje mjesto. Stoga ćemo maknuti svakoga tko takvima smeta", istaknuo je u razgovoru za časopis Lider, Nino Pavić osnivač, suvlasnik i predsjednik Europapress holdinga najavljujući oštre mjere u restrukturiranju svoje tvrtke, a koja uključuju i otkaze.

Problem je vojska honoraraca i paušalaca

Naime, odgovarajući na novinarska pitanja Pavić je dao do znanja kako će u njegovoj tvrtki i dalje dijeliti otkaze, a kao glavni problem apostrofirao "vojsku ljudi na honorarima i paušalima". Naime, Pavić je objasnio kako je udjel troškova osoblja u prihodima narastao u godinu dana s 27 na 35 posto, što smatra neodrživim.

"Problem su nam, dakle, oni koji se nisu uspjeli izboriti za svoju poziciju i nisu dovoljno dobri da bi radili u Jutarnjem listu", objasnio je Pavić dodajući kako nisu istiniti napisi o krizi u EPH. Naime, kako kaže riječ je o traženju novih rješenja, a ne o krizi.

Od EPH tri tvrtke

"Krenuli smo u restrukturiranje jer sa starim oblicima organizacije nijedna medijska kuća na svijetu, pa ni EPH, više neće moći egzistirati", istaknuo je Pavić koji je u razgovoru za Lider priznao greške oko procjene profitabilnosti Metroa i projekta Sutra. Naime, besplatni dnevnik "Metro" je ugašen, a od "Sutra" koji je prema prvoj zamisli trebao biti tabloid, nije ostao niti portal budući da je nedavno ugašen. Pavić tako priznaje da je na projektu Metroa izgubio oko 50 milijuna kuna koliko je iznosila prošlogodišnja dobit cijelog EPH-a.  

Pavić je tako najavio preslagivanje EPH u tri velike izdavačke tvrtke. Prema njegovoj zamisli EPH bi u tom slučaju ostao samo tvrtka za upravljanje izdavačkim poduzećima, ali ne i izdavač. Jedna grupa bi trebala obuhvatiti Sportske novosti, izdanja Arene i izdanja Revije. Drugo bi izdavalo Jutarnji, Globus, Gloriju, Cosmo, OK, Forbes itd. A treće bi bila Slobodna Dalmacija. EPH bi bio vlasnik svih poduzeća i zadržao bi holdinšku funkciju, objašnjava Pavić.

Grč u želucu

No posebna je zanimljiva reakcija Pavića na novinarsko pitanje o tome ima li istine da se u "EPH-u ovih dana na posao dolazi s grčem u želucu". Naime, odgovorio je kako se uistinu nada da je to istina jer želi da se primjerice u Jutarnjem listu "dolazi na posao s idejom kako da se poveća prodaja", a to kaže Pavić "izaziva grč u želucu".

Također Pavić je odgovarajući na pitanje o vlasničkom udjelu Ivice Todorića u njegovoj tvrtki odgovorio kako se radi o neistinama dodajući kako "Agrokor nema nikakav vlasnički udjel u EPH-u".

Nakon propalog Sutra, hoće lidersku poziciju na internetu

Također, prvi čovjek EPH-a unatoč gašenju portala "Sutra", najavio je preuzimanje liderske pozicije na internetu, što je nazvao dugotrajnim i skupim projektom. Najavljen je i joint venture s Hearstom, pokretanje Harper’s Bazaara, lansiranje Esquirea te Forbesa koji su posebno jaki u internetu i TV-u. 

M.M.
Foto: Lider Press
 

Pročitajte više