Ništa od istrage o korupciji brazilskog predsjednika, štiti ga imunitet

Foto: EPA

GLAVNA tužiteljica Brazila zatražila je u utorak od Vrhovnog suda da prekine istragu otvorenu protiv predsjednika Michela Temera u aferi pasivne korupcije s tvrtkom BTP Odebrecht 2014. 

U priopćenju ministarstvo pravosuđa ističe da predsjednik "uživa privremeni imunitet od kaznenih progona" te da brazilski ustav "zabranjuje da se predsjednika krivično goni za djela koja su prethodila njegovu mandatu", početkom 2016. za Temera, nakon što je parlament svrgnuo predsjednicu Dilmu Rousseff. 

Početkom rujna, savezna policija zatražila je od Vrhovnog suda da otvori istragu o navodnim radnjama pasivne korupcije i pranja novca protiv Michela Temera, u vezi s aferom Odebrecht, koja je obuhvatila nekoliko zemalja Latinske Amerike. 

Predsjednik desnog centra koji tuče rekorde nepopularnosti odbacio je taj zahtjev ocjenjujući da bi svaka istraga "narušila logiku i kronologiju događaja". 

Po informativnom portalu G1, Michel Temer primio je u ožujku 2014. svotu od gotovo 300.000 eura od Odebrechta, nakon zahtjeva sadašnjeg ministra rudarstva i energetike Moreire Franca. 

Glavna tužiteljica Raquel Dodge zatražila je od Vrhovnog suda da taj ministar ne bude obuhvaćen istragom, jednako kao ni njegov šef kabineta. 

Pročitajte više