Nizozemci otkrili metodu predviđanja razvoja raka dojke

NIZOZEMSKI znanstvenici identificirali su skupinu od 70 gena čijom je analizom bilo moguće predvidjeti razvoj raka dojke skupine od tristotinjak pacijentica s malignim tumorom, navodi se u studiji objavljenoj u SAD.

Rezultati istraživanja omogućuju izradu i komercijalizaciju genetskog testa koji bi omogućio predviđanje razvoja raka dojke kod žena s dijagnosticiranim tumorom, ističu drugi znanstvenici u ´New England Journal of Medicine´, časopisu u kojem je objavljena studija.

Autori istraživanja su prije deset godina metodom genetske analize 295 pacijentica mlađih od 53 godine razvrstali u dvije skupine, ovisno o pozitivnoj ili negativnoj prognozi razvoja dojke. Tad ih je 180 dobilo negativnu prognozu, a 115 ohrabrujuću.

Deset godina poslije kod žena koje su imale nepovoljnu prognozu vjerojatnost da se metastaze neće razviti bila je samo 50,6 posto, dok je kod žena s ohrabrujućom prognozom ona bila čak 85,2 posto, stoji u studiji koju su objavili znanstvenici Instituta za rak iz Amsterdama i drugih nizozemskih središta.

Autori zaključuju da ´profil ekspresije gena koji smo proučavali mnogo bolje ukazuje na razvoj bolesti kod mlađih pacijentica koje imaju rak dojke od uobičajenih metoda zasnovanih na kliničkim i histološkim metodama´.

Pročitajte više