Nizozemska: Arapskoj udruzi tužba zbog antisemitskih crteža

SKUPINA Arapski europski savez suočava se u Nizozemskoj s tužbom nakon objavljivanja crteža koji negiraju Holokaust. Objava crteža njihov je odgovor na desničarsku nizozemsku islamofobiju koju susreću u toj zemlji. Prema riječima nizozemskog tužitelja, Arapski europski savez će ići na sud zbog ponovnog objavljivanja crteža kojima ističu da žrtve Holokausta nisu bili Židovi, prenosi Associated Press.

Tužena skupina je sporne crteže prvi put objavila 2006. godine što je bio njihov odgovor na prikazivanje 17-minutnog antiislamskog filma kojega je prikazao nizozemski desničarski parlamentarni zastupnik Geert Wilders. U tom filmu, naslova Fitna, Islam je izjednačen s terorizmom, pozvano je na zabranu Kurana i prikazana je karikatura poslanika Muhameda. Nakon prikazivanja Fitne oglasio se i generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon koji je film nazvao "uvredljivo antiislamskim". Prikazivanje istoga filma u britanskom Domu lordova je spriječeno pod objašnjenjem da bi takav čin "bio velika prijetnja jednome od temeljnih interesa britanskog društva.

Sloboda izražavanja?

Arapski europski savez je objavio crteže nakon što je za film zastupnika Wildersa utvrđeno da uvredljivo govori o Muhamedu, ali ne i o muslimanima općenito, te je njegov akt objašnjen slobodom izražavanja.

"Sloboda izražavanja je samo izgovor da bi život bio gorak za muslimane" rekao je predsjednik Arapskog europskog saveza Abdoulmouthalib Bouzerda.

Prema nizozemskim zakonima, ukoliko dođe do presude, kazna bi mogla biti jednogodišnji zatvor ili novčana kazna do 4,700 eura.

Pročitajte više