Nizozemska prozvana zbog restriktivne politike davanja azila

NIZOZEMSKA, nekad poznata po širokogrudnom prihvatu izbjeglica, ovog se tjedna našla na udaru snažne kritike organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), koja ju je optužila za iznimno restriktivnu politiku davanja azila kojom krši međunarodne konvencije.

"HRW izražava zabrinutost zbog činjenice što nekoliko ključnih odrednica politike davanja azila u Nizozemskoj krši međunarodne propise u području zaštite izbjeglica i ljudskih prava", stoji u izvješću te organizacije objavljenom ovog tjedna.

To izvješće bitno poružnjuje sliku zemlje koja je tradicionalno bila otvorena osobama proganjanim u njihovim zemljama. Još je u 15. i 16. stoljeću Amsterdam prihvatio na tisuće židova koji su bježali pred inkvizicijom u Španjolskoj i Portugalu.

"Posljednjih nekoliko godina Nizozemska je napustila tradicionalno zaštitnički odnos prema tražiteljima azila u korist restriktivne politike koja spada među najstrože u Europi", tvrdi djelatnica HRW Julie Chadbourne.

U izvješću se posebno osuđuje prečesto korištenje tzv. "ubrzanog" postupka, prema kojem se zahtjev za azilom može proučiti i riješiti u roku od dva radna dana.

Isprva zamišljen kao način za odbacivanje očito neutemeljenih zahtjeva, koji je po svojoj prirodi trebao ostati marginalan, taj postupak ne smije se koristiti u teškim humanitarnim slučajevima mučenja i progona, ističe HRW.

No Nizozemska taj postupak primjenjuje u 60, pa i 80 posto zahtjeva za azilom, što ne čini nijedna druga europska zemlja, a tražiteljima azila omogućuje se tek vrlo kratka pravna pomoć, tvrdi Human Rights Watch.

"Malodobne osobe koje žele azil, katkad u dobi od tek četiri godine, često se ispituju bez nazočnosti odvjetnika ili savjetnika", a od njih se traži da svoj bijeg opišu riječima odrasle osobe, ukazuje se u izvješću.

Organizacija osuđuje i odredbe novog nizozemskog zakona o azilu, na snazi od 1. travnja 2002., koji dokida pravo na smještaj tražiteljima azila u postupku priziva na odluku.

"Ima slučajeva da se trudnice, starci i cijele obitelji nađu na ulici već dan nakon što su, zahvaljujući prizivnom postupku, legalno u Nizozemskoj", potvrđuje tvrdnje HRW-a glasnogovornica Vijeća crkava Ineke Bakker.

Ministarstvo pravosuđa odbacilo je te optužbe, ocjenjujući da je nizozemska politika davanja azila sukladna međunarodnim propisima.

Pogoršanje odnosa nizozemskog društva prema izbjeglicama očitovalo se 2002. u velikom političkom uzletu Pima Fortuyna, populističkog sociologa koji je želio još smanjiti prava na azil, a koji je poslije ubijen.

U opću struju uključile su se i mnoge političke stranke, preuzevši od populista neke teze o useljenicima i pravu na azil.

No nekolicina gradonačelnika iz redova vladajuće Kršćansko-demokratske stranke ipak se izdigla iznad trenutačne politike i odlučila se usprotiviti zakonu, omogućujući smještaj tražiteljima azila u prizivnom postupku.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja objavljenim krajem veljače, dva od tri Nizozemca željela bi "manje strogu" politiku azila.

HRW je od kršćanskih demokrata i laburista koji upravo pregovaraju o uspostavi nove vlade zatražio ublažavanje zakona, ali nijedan dužnosnik nije želio komentirati izvješće.

Pročitajte više