Nizozemski šef diplomacije Bot na stalnom vijeću OESS-a

Europska unija će se za vrijeme nizozemskog predsjedanja zauzimati za intenziviranje suradnje sa svojim novim susjedima, rekao je u srijedu poslijepodne na posebnom zasjedanju Stalnog vijeća OESSa Bernard Rudolf Bot, ministar vanjskih poslova Nizozemske koja je početkom srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje EU od Irske.

Govoreći o prioritetima EU, Bot je istaknuo borbu protiv terorizma dodavši da će se u slijedećim mjesecima i dalje nastaviti raditi na izradi antiterorističkih mjera. U tom smislu posebno je važna suradnja s OESS-om kao važnim partnerom u sprječavanju terorizma, prekograničnog kriminala i trgovine ljudima - koja se često pretvara u ropstvo, rekao je Bot.

"Konfliktne zone su sigurne luke za zločince i zločine, ali Europa neće uzmaknuti pred terorizmom nego će pojačati borbu protiv tog globalnog zla 21. stoljeća", naglasio je Bot dodavši da je za to potrebno i jačanje unutarnje sigurnosti, kao i jača suradnja s mediteranskim i azijskim partnerima.

Podupiranje tolerancije je u našem zajedničkom interesu i jačanje borbe protiv svih oblika netrpeljivosti, rasizma i antisemitizma. Od prioriteta nizozemskog predsjedanja EU ministar Bot je nadalje naveo proširenje EU, poticanje gospodarskog razvoja, borba protiv nezaposlenosti, napredovanje u razvoju pravosuđa i područja unutarnjih poslova, te se zauzeo se za učinkovitu zajedničku europsku vanjsku politiku, posebice u odnosu na nove susjede proširene EU. U tom kontekstu Bot je istaknuo kako su zemlje srednje Europe postigle napredak u razvoju provedbi reformi, gospodarskog i političkog sustava i na tom putu moraju nastaviti te dodao kako je u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju potrebna provedba reformi kako bi i dalje ostala relevantna organizacija koja je u stanju izaći na kraj s prijetnjama i izazovima 21. stoljeća.

U četvrtak će na redovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a članovima obratiti europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

(Hina) xspđ ysd

Pročitajte više