Nizozemski veleposlanik pri EU: Pregovori s Hrvatskom još ove godine

HRVATSKA bi mogla otvoriti pregovore s Europskom unijom o punopravnom članstvu krajem ove godine, ranije nego što se očekivalo, izjavio je u srijedu u Bruxellesu veleposlanik Nizozemske, zemlje, koja od 1. srpnja preuzima predsjedništvo EU-a.

Stalni predstavnik Nizozemske pri EU-u Tom de Bruijn rekao je na radnom doručku u organizaciji Centra za europsku politiku da očekuje da će lideri Unije na svom summitu sljedeći tjedan odlučiti da se pregovori s Hrvatskom otvore do kraja ove godine, iako se u prijedlogu zaključaka za summit, koji je izradilo irsko predsjedništvo govori o početku sljedeće godine.

"Očekujem da će Vijeće odlučiti da pregovori s Hrvatskom započnu do kraja nizozemskog predsjedništva", rekao je veleposlanik Tom de Bruijn.

Veleposlanik je izrazio sumnju da će Rumunjska moći dovršiti pristupne pregovore ove godine, kako je bilo planirano, ali da će EU u tom slučaju ostati pri tome da Rumunjska i Bugarska zajedno uđu 2007. godine, čak i ako se pregovori s Bukureštom nastave i sljedeće godine. Očekuje se da će Bugarska dovršiti pregovore sljedeći tjedan, ali će svejedno morati čekati na Rumunjsku kako bi zajedno potpisali pristupni sporazum, rekao je de Bruijn.

Pročitajte više