Njemačka bi mogla dobiti prvog deklariranog homoseksualca u vladi

GUIDO WESTERWELLE predsjednik njemačke stranke Slobodnih demokrata mogao bi postati prvi deklarirani homoseksualac na mjestu potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Njemačke.

Slobodni demokrati ostvarili su najbolji izborni rezultat u posljednjih 60 godina zbog čega je stranka postala potencijalni koalicijski partner Demokršćanskoj uniji na čelu s Angelom Merkel. Njihov čelnik, Guido Westerwelle kandidat je za ministra vanjskih poslova, iako su pregovori još u tijeku.

"Ne želim ministra vanjskih poslova koji je gay"

Westerwelle je 2004. godine obavio da je u vezi sa sportskim menadžerom Michaelom Mronzom. Smatrao je da mora biti iskren po pitanju svoje seksualnosti i nije smatrao da bi mu to moglo smetati u političkoj karijeri.

Westerwelleov način života ne odobravaju svi političari. Tako je Peter Langer, pročelnik za financije grada Duisburga i pripadnik Socijaldemokratske stranke rekao da ne želi ministra vanjskih poslova koji je gay. Kasnije se ispričao, rekavši da nema predrasude prema homoseksualcima.

Angela Merkel ne nosi veo iako je žena

Na kritike o tome da bi njegov životni stil mogao biti smetnja u obavljanju dužnosti ministra vanjskih poslova, Westerwelle se ne obazire.

"Nekim zemljama možda je problematično što je Angela Merkel prva žena kancelarka. I naravno, ona ne nosi veo kad posjećuje određene arapske države", rekao je čelnik Slobodnih demokrata koji je prije dolaska na čelo stranke gostovao u njemačkom Big Brotheru.

Pročitajte više