U Njemačkoj će se moći promijeniti spol bez liječničke potvrde

Foto: EPA

Njemački parlament donio je zakon kojim će se građanima olakšati legalna promjena spola, piše BBC.

Također se uvode pozamašne novčane kazne u posebnim okolnostima za otkrivanje nečijeg prethodno registriranog imena ili spola bez pristanka. Ranije je za promjenu registriranog spola bila potrebna liječnička potvrda i odobrenje obiteljskog suda.

Sada stariji od 18 godina mogu promijeniti spol u muški, ženski ili različiti, što je opcija trećeg spola koja već postoji prema njemačkom zakonu. Tri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva za takvu promjenu, podnositelji će se tada morati osobno pojaviti u matičnom uredu.

Kazne za otkrivanje identiteta

Također će moći zatražiti da se uopće ne registriraju njihovi podaci o spolu. Namjerno i štetno otkrivanje nečijeg prethodnog imena ili pravnog spola moglo bi povući kaznu do 10.000 eura.

Iznimka je zakonski uvjet zbog sudskog postupka ili policijske istrage. Imena će morati predstavljati novi pravni spol, tako da muški unos zahtijeva priznato muško ime, dok ženski unos zahtijeva priznato žensko ime.

Osobe u dobi od 14 do 18 godina trebat će suglasnost roditelja ili zakonskih skrbnika, dok će osobe mlađe od 14 godina trebati svoje roditelje ili zakonske skrbnike za podnošenje izjave. U roku od 12 mjeseci od odobrenja zahtjeva ne može se izvršiti daljnja promjena ili vraćanje na raniji spol.

Zakon će ipak dopustiti prostorima kao što su ženske teretane i svlačionice da i dalje odlučuju tko ima pristup.

Zakon o samoopredjeljenju

Nova pravila stupaju na snagu 1. studenoga. Kancelar Olaf Scholz pozdravio je zakon. "Pokazujemo poštovanje prema trans, interseksualnim i nebinarnim osobama, ne oduzimajući ništa od drugih. Ovo je način na koji nastavljamo poticati modernizaciju naše zemlje. To uključuje prepoznavanje realnosti života i omogućavanje toga putem zakona", rekao je.

Nyke Slawik iz Zelenih, koja je transrodna osoba, rekla je da je to prvi korak prema društvu koje dopušta samoodređenje za trans osobe.

Konzervativci i krajnje desničarski AfD bili su među onima koji su se izjasnili protiv planova upozoravajući da bi zakon mogao biti zloupotrijebljen. Izražena je i zabrinutost zbog utjecaja na mlade ljude. "Maloljetnici bi, bez odgovarajuće konzultacije, mogli izabrati put za kojim bi kasnije mogli požaliti", rekla je Mareike Wulf iz CDU-a.

Zakon o samoopredjeljenju usvojen je s 374 glasa za, 251 protiv i 11 suzdržanih.

Pročitajte više