NJEMAČKA ĆE PODRŽATI VERHOFSTADTA, VELIKA BRITANIJA PROTIV

Njemačka će poduprijeti belgijskog premijera Guya Verhofstadta za predsjednika Europske komisije unatoč britanskom protivljenju, rekao je u srijedu navečer visoki njemački dužnosnik.

"Mi ćemo aktivno podupirati Verhofstadta", rekao je za Reuters, dan prije održavanja summita EU u Bruxellesu na kojem se treba izabrati nasljednik Romana Prodija na čelu Europske komisije.

"Apsolutno je nužno da se ta odluka donese sada", naglasio je.

Velika Britanija ranije je izjavila da se protivi izboru Verhofstadta. Visoki britanski dužnosnik rekao je da će London staviti veto na izbor tog političara ali nije naveo razloge. Međutim, špekulira se da su to Verhofstadtov entuzijazam za europsko ujedinjavanje, njegovi stavovi oko harmonizacije poreza i radnog vremena u Europi, te aktivno protivljenje ratu u Iraku.

Prije deset godina tadašnji britanski premijer također je odbio Belgijanca za predsjednika Europske komisije, podsjeća Reuters.

John Major stavio je veto na izbor belgijskog premijera Jean-Luc Dehaena rekavši da je on preveliki federalist. To je primoralo vođe EU da tu funkciju daju luksemburškom premijeru Jacquesu Santeru, koji je bio slab izbor i morao je odstupiti 1999.

Osim Njemačke, veliku potporu izboru Verhofstadta daje i Francuska, ali njihovi glasovi, iako jaki, nisu više dovoljni u Europskoj uniji dvadesetpetorice, ocjenjuje Reuters.

(Hina) xmaš ymaš

Pročitajte više