Njemačka desnica nastavlja se udruživati

NACIONALDEMOKRATSKA stranka Njemačke (NPD) započela je pregovore s ostalim radikalno desnim strankama sa svrhom sastavljanja zajedničke liste za predstojeće lokalne izbore u nekoliko saveznih pokrajina te za parlamentarne izbore 2006., piše dnevnik "Berliner Zeitung" u broju od utorka.

Po pisanju lista, NPD, koji je već dogovorio zajednički izlazak s također radikalno desnom Njemačkom narodnom unijom (DVU), započeo je pregovore i s Njemačkom strankom (DP) i Njemačkom socijalnom unijom (DSU).

Cilj NPD-a je stvaranje "Nacionalnog narodnog fronta", koji bi širom podrškom baze ostvario bolje rezultate na predstojećim izborima. Takva nova udružena desnica bi, prema mišljenju NPD-ovih stratega, imala više uspjeha na lokalnim i parlamentarnim izborima.

Istodobno je zajednički forum još jedne radikalno desne stranke - Republikanaca i DP-a, "Kongres njemačkih domoljuba", najavio za prosinac ili siječanj "nadstranački kongres" na kojem bi bio "položen kamen temeljac za novi domoljubni pokret", što također svjedoči o nastojanjima krajnje desnice na udruživanju snaga na saveznoj razini. Organizator i pokrovitelj ovog kongresa bi bio predsjednik Republikanaca i poduzetnik Franz Schoenhuber.

NPD i DVU su na izborima za pokrajinske parlamente u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saska i Brendenburg početkom jeseni prešli izborni prag te tako sada, po prvi put na 60-ih godina, sudjeluju u radu lokalnih parlamenata.

Udruživanjem desnice se nastoje povećati izborni izgledi i na zapadu zemlje, gdje radikalno desne stranke u pravilu ne osvajaju više od 1 do 2 posto glasova.

Pročitajte više