Njemačka: Fischer i dalje na udaru kritika zbog viza

Oporbena Kršćansko socijalna unija (CSU) traži ostavku njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera (Zeleni) zbog skandala vezanog uz zloupotrebu izdavanja ulaznih viza u Njemačku. L

Glavni tajnik CSU-a Markus Soeder zatražio je u razgovoru za dnevnik "Passauer Neue Presse" od srijede da Fischer "napokon preuzme punu odgovornost" za zloupotrebe koje su se odvijale u njegovom ministarstvu. "Fischer je djelovao na štetu njemačkog naroda i takav ministar vanjskih poslova više nije podoban za predstavljanje Njemačke u inozemstvu", zaključio je Soeder.

Predstavnik demokršćanske Unije CDU/CSU u parlamentarnom povjerenstvu koje ispituje skandal oko zloupotrebe izdavanja viza, Eckart von Klaeden, istodobno želi i ministra unutarnjih poslova Otta Schilyja (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) pozvati na odgovornost zbog zloupotrebe viznog režima. Klaeden smatra da Schily, isto kao i njegov kolega Fischer, nije pravodobno djelovao, iako su obojica bili upoznati s nepravilnostima u procesu izdavanja viza. Time je Schily prekršio kazneni zakon koji svakom građaninu nalaže djelovanje u slučaju prepoznavanja krivičnog djela, zaključio je Klaeden.

Dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" u svom broju od srijede istodobno rasterećuje Joschku Fischera odgovornosti tvrdeći da je on relativno kasno bio upoznat s kriminalnom pozadinom prakse izdavanja viza u istočnoj Europi. Ovaj list piše, pozivajući se na spise iz ministarstva vanjskih poslova, da je Fischer tek početkom 2003. a ne, kako tvrdi oporba, sredinom 2002., bio upoznat s nepravilnostima, te da je odmah na njih i reagirao mijenjajući vizni režim.

Skandal sa zloupotrebom viznog režima izbio je kada se saznalo da su organizirane ukrajinske bande, iskorištavajući liberalniji vizni režim koji je uveo Fischerov stranački kolega i državni tajnik Ludger Vollmer, potpuno legalno uz pomoć viza u Njemačku dovodile osobe koje su prisiljavane na prostituciju i kriminal. Prema navodima oporbe, vrh ministarstva vanjskih poslova, iako je relativno rano bio upoznat s događajima, nije reagirao pravodobno.

Promatrači procjenjuju da oporba od skandala uoči važnih izbora u saveznim pokrajinama Schleswig- Holstein i Sjeverno Porajnje-Vestfalija želi stvoriti politički kapital, pri čemu bi rušenje popularnosti najpopularnijeg njemačkog političara Joschke Fischera igralo značajnu ulogu.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više