Njemačka i Indija zajedno za stalno članstvo u UN-ovu Vijeću sigurnosti

INDIJA i Njemačka dogovorile su se u srijedu da će međusobno podupirati svoje kandidature za stalno članstvo u UNovu Vijeću sigurnosti, izjavili su ministri vanjskih poslova tih dviju zemalja.

Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer koji je u Indiji započeo obilazak azijskih zemalja, izrazio je nadu da će se to ostvariti u sklopu reforme UN-a.

"Njemačka i Indija misle da su dvije zemlje prirodni kandidati za stalno članstvo u proširenom Vijeću sigurnosti i međusobno će se podupirati na tom putu", kazao je na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s kolegom Natwarom Singhom.

Fischer koji se sastao i s premijerom Manmohanom Singhom dodao je kako je "nužno što prije imati djelotvoran multilateralni sustav" koji će odražavati stvarnost današnjeg svijeta.

"Ako se u današnjem svijetu zaobilazi UN, a doktrina unilateralizma ima prevagu pred multilateralizmom, nešto nije u redu", kazao je Natwar Singh, dodavši da je međunarodna javnost sklona "temeljitoj reformi" UN-a.

Njemačka trenutačno zauzima jedno od deset mjesta u Vijeću sigurnosti, ali, poput Indije i Japana, želi da bude stalna članica, uz sadašnju "petoricu velikih" (Kina, SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska).

Nakon Indije, Fischer će posjetiti Kinu, Bangladeš, Sri Lanku i Pakistan.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više