Njemačka i Velika Britanija traže od Hamasa priznavanje Izraela



Njemačka i Velika Britanija su od palestinske skupine Hamas iznova zatražili priznanje Izraela kao uvjet za suradnju ove stranke s Europskom unijom, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Tonnyja Blaira u petak u Berlinu.

"Mora biti jasno da ne može doći do bilo kojeg drugog rješenja nego opstanka dviju suverenih država koje žive u miru", izjavio je Blair.

Njemačka kancelarka je, nakon prvog posjeta Blaira Berlinu poslije smjene vlasti, navela tri uvjeta za suradnju Europe i Hamasa. To su, osim priznavanja Izraelu prava na egzistenciju, i odustajanje od upotrebe sile te priznavanje dosadašnjeg napretka u ostvarivanju bliskoistočnog mirovnog plana, tzv. road map.

Merkel i Blair, koji su razgovore započeli privatnim susretom u četvrtak navečer, raspravljali su i o rješavanju iranskog nuklearnog spora te su se založili za diplomatsko rješenje ove krize.

"Iran mora zauzeti poziciju koja će omogućiti obostranu suradnju", izjavila je Merkel te je dodala da međunarodna zajednica Teheranu mora pokazati da je "prešao crvenu liniju".

Merkel i Blair su se priključili kritici koju je, na račun logora Guantanamo, izrekao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, ali su se suzdržali od postavljanja zahtjeva Washingtonu.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više