Njemačka ima problem s trajnim skladištenjem radioaktivnog otpada

Foto: EPA

VISOKORADIOAKTIVNI otpad bit će pohranjen u njemačkim nuklearkama još najmanje 50 godina zbog nedostatnih kapaciteta za trajno skladištenje, izjavio je čelnik komisije za zbrinjavanje nuklearnog otpada.

Postupak pohrane otpada u konačnom skladištu bit će završen oko 2080. godine, a radni vijek privremenih skladišta istječe puno ranije, upozorio je u razgovoru za novinsku agenciju dpa Michael Sailer.

"U Njemačkoj imamo 16 privremenih skladišta u kojima se skladišti visokoradioaktivni otpad, a većini njih operativna dozvola istječe između 2045. i 2046. godine", napominje Sailer.

Nakon što se odustalo od plana da se otpad uskladišti u slanoj kupoli u rudniku u Gorlebenu, u saveznoj državi Donjoj Saskoj, njemački parlament odredio je kao krajnji rok za pronalaženje nove lokacije 2031. godinu.

"Nakon toga slijede postupci izdavanja dozvola i gradnja", koji će trajati dvadesetak godina, dakle do sredine stoljeća, pojasnio je njemački stručnjak.

Premještanje otpada moglo bi potrajati 30-ak godina

Tek će tada početi ispitivanja, objašnjava.

Premještanje otpada iz privremenih u konačna skladišta moglo bi prema razumnim procjenama potrajati 30-ak godina, napominje.

"To znači da će postupak konačnog skladištenja trajati od 2050. do 2080. godine", istaknuo je njemački stručnjak.

Posljednja njemačka nuklearna elektrana trebala bi biti isključena do konca sljedeće godine.

Prema važećem zakonu, ljudi i okoliš moraju biti zaštićeni od zračenja iz konačnog skladišta milijun godina.

Pročitajte više

 

Pročitajte više