Njemačka: Istraživanje o antisemitizmu

SVAKI peti Nijemac smatra da Židovi raspolažu prevelikim utjecajem na događanja u njemačkom društvu, proizlazi iz jednog ispitivanja javnog mišljenja što ga je po nalogu American Jewish Committee (AJC) proveo institut Infratest.

Prema istom istraživanju svaki peti Nijemac ne bi htio Židova za susjeda. Ukupno 40 posto ispitanika smatra da Židovi previše utječu na svjetske događaja a 52 posto ispitanih Nijemaca drži da ova nacionalna skupina svjesno iskorištava pojam Holokausta.

Istovremeno velika većina ispitanika antisemitizam u njemačkom društvu doživaljava kao problem te isto tako smatra da je važno da sadašnje i buduće generacije budu upoznate s povijesnim činjenicama progona Židova za vrijeme nacističke Njemačke.

Zasnimljiv je podatak da tek 21 posto ispitanika osobno poznaje neku osobu židovske vjere. Ispitivanje koje AJC provodi po treći put od ujedinjenja Njemačke je podjeljeno na tri skupine pitanja: u prvoj skupini su pitanja vezana uz Holokaust u drugoj stav prema Židovima a u trećoj rat protiv terorizma.

Ispitivanje je osim odnosa Nijemaca prema Židovima pokazalo i ostale aspekte poput trenutnog negativnog odnosa prema politici SAD-a kao i odnosa prema ostalim manjinama koje žive u Njemačkoj. Tako je na pitanje o tome koju od navedenih nacija Nijemci ne žele za susjede 58 posto odgovorilo da ne želi Rome, 43 posto Arape te 30 posto Turke.

Nepoželjniji susjedi od Židova su isto tako i Poljaci koje 26 posto ispitanih ne želi u blizini svog mjesta stanovanja. Isto tako čak 29 posto ispitanih smatra da Turci svojim ponašanjem izazivaju nasilne reakcije.

Pročitajte više