Njemačka izdala naloge za uhićenjem CIA-inih ljudi koji su oteli njemačkog građanina

TUŽITELJSTVO u Münchenu, glavnom gradu njemačke savezne države Bavarske, izdalo je naloge za uhićenjem 13 službenika američke CIA-e, zbog otmice njemačkog građanina libanonskog porijekla 2003.

Khaled al-Masri  otet je u krajem 2003. u Skopju, nakon čega je prebačen u Afganistan, gdje je, kako sam kaže, mučen, iako je cijelo vrijeme govorio da se radi o zabuni i da nije, kako su otmičari mislili, član Al-Qaide.

Pušten je tek u travnju 2004., kad su CIA-ini obavještajci i sami shvatili da se radi o zabuni i da su uhvatili krivog čovjeka. Masri je pušten u šumi u Albaniji, gdje su ga, kaže, "bacili kao vreću".

Njemački mediji su u međuvremenu pokušali kontaktirati osumnjičene za otmicu, od kojih većina živi u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, ali nitko od njih nije htio davati izjave o slučaju.

Nakon što je slučaj Masri postao poznat javnosti, CIA je potpala po ogromnu kritiku javnosti, koja je tvrdila da Amerikanci ne biraju sredstva u svojoj borbi protiv terorizma. To je upravo bilo i vrijeme jakih prosvjeda oko zatvora u zaljevu Guantanamo, a Masrijeva otmica i dana danas je jak argument američkih protivnika.

U Njemačkoj se ne nadaju da će nalozi za uhićenjem značiti puno, budući da SAD ne izručuje svoje građane Njemačkoj, ali, ako ijedan od 13 osumnjičenika dođe na tlo Europe, može biti uhićen.

U Italiji se trenutno vodi sudski postupak u sličnom slučaju otmice.

J.D. 

Pročitajte više