Njemačka ministrica o obnovi Iraka

NJEMAČKA ministrica za obnovu i razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) smatra da najveći dio tereta pri obnovi Iraka nakon rata trebaju preuzeti oni koji su rat i započeli.

Ona je u razgovoru za "Frankfurter Rundschau" izjavila da "uklanjanje ruševina koje je uzrokovala vojska" nije zadaća razvojne politike. Wieczorek-Zeul je istodobno kritizirala "nezdravi odnos" između sredstava koje se godišnje izdvajaju za vojne potrebe i sredstava namijenjenih razvojnoj politici.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je odbio diskusije o obnovi Iraka ocjenjujući ih "preuranjenima". On je istodobno najavio njemački udjel u pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

U međuvremenu je objavljeno i ispitivanje javnog mišljenja iz kojeg proizlazi da većina Nijemaca podržava sudjelovanje svoje zemlje u obnovi Iraka. Iz istraživanja, koje je obavljeno po nalogu državne TV postaje MDR, proizlazi da 61 posto građana podržava obnovu Iraka nakon rata. Primjetna je i razlika između građana bivše Istočne Njemačke i Zapadne Njemačke. Istočni Nijemci s 55 posto u manjoj mjeri podržavaju trošenje njemačkih poreznih sredstava na obnovu Iraka od svojih sugrađana iz zapadnih dijelova zemlje gdje je 62 posto ispitanih za obnovu Iraka.

Odaziv stanovništva za financiranje projekata pomoći ratnim izbjeglicama je zasad, prema riječima predstavnika njemačkog Crvenog križa, "osjetno suzdržan".

Pročitajte više