Njemačka: Misa zadušnica za Papu

U BERLINSKOJ bazilici svetog Ivana održana je u srijedu središnja misa zadušnica u Njemačkoj za preminulog papu Ivana Pavla II.

Misi su, uz kancelara Gerharda Schroedera, prisustvovali i vodeći političari vlade i oporbe, kao i bivši kancelar Helmut Kohl i bivši predsjednik Johannes Rau. Sadašnji predsjednik Horst Koehler trenutno se nalazi na putu po Japanu.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Karl Lehmann, koji je predvodio misu pred oko 1.000 okupljenih, podsjetio je na Papino zalaganje za mir i slobodu. Lehmann je ukazao na to da je papa Ivan Pavao II gotovo polovicu svog života proveo pod rigoroznim političkim sustavima te da je naučio da je najveće blago sloboda. Istaknuo je i Papino zalaganje za širenje ekumenske ideje te odbacio optužbe kritičara po kojima je Ivan Pavao II kočio reforme unutar Crkve.

Njemačko izaslamstvo koje će u petak prisustvovati Papinu pogrebu zajednički čine predstavnici vlade i oporbe, na čelu s kancelarom Schroederom i predsjednikom Koehlerom.

Pročitajte više