Njemačka mora platiti odštetu "Hitlerovim robovima"

VRHOVNI sud Italije donio je presudu kojom će Njemačka morati platiti odštetu svim Talijanima koji su  bili deportirani u Njemačku te su tamo prislino radili u Hitlerovim tvornicama.

Presudu je tražilo pedesetak talijanskih vojnika koji su u Njemačku bili deportirani nakon listopada 1943., odnosno nakon kapitulacije Italije te su bili su prisiljavani raditi u njemačkim tvornicama koje su proizvodile oružje. U povijesti su bili poznatiji pod nazivom "Hitlerovi robovi". Proces donošenja presude bio je kompliciran, jer Regionalni sud Italije nije želio njemačkoj vladi dati imunitet u vezi zločina.

Tu odluku je prije četiri godine potvrdio i Vrhovni sud, međutim tada je Njemačka uložila žalbu na temelju sporazuma iz 1961. godine, kojim se svi ratni zločini tretiraju kao zajednički. "Njemačka nema pravo na imunitet od civilne jurisdikcije talijanskog suda, jer se radi o zločinu protiv čovječnosti", tvrdi Regionalni sud. "Sramota je što Njemačka još uvijek pokušava pronaći izgovore kako ne bi dala niti jedan euro", kazao je agenciji Ansa odvjetnik talijanskih vojnika.

J.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više