Njemačka nakon atentata u Španjolskoj traži hitan sigurnosni sastanak EU

NJEMAČKA će zatražiti hitno sazivanje izvanredne sjednice ministara unutarnjih poslova i šefova policija zemalja Europske unije na temu sigurnosne situacije u Europi nakon terorističkih napada u Španjolskoj, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schilly nakon hitno sazvanog sastanka kriznog stožera njemačke vlade.

Kako je Schily rekao, njemačka vlada će u tu svrhu "u najkraćem mogućem roku" Irskoj, koja trenutno predsjedava Europskom unijom, poslati odogovarajuću molbu za održavanjem sigurnosnog sastanka na vrhu EU-a.

Schily je izjavio da su nova saznanja o ekstremno islamističkoj pozadini atentata u Madridu bacila "novo svjetlo" na sigurnosnu situaciju u Njemačkoj i Europi. Stoga je sigurnosni sastanak na vrhu "prijeko potreban" kako bi europske zemlje donijele zajedničku procjenu novonastale situacije, naglasio je Schily. On je rekao da Njemačka za sada ne namjerava ukinuti Schengenski režim kontrole granica kao što je to odmah nakon napada u Madridu učinila Francuska. Schily je izjavio da je Njemačka dio "opasnog područja" te da će već u nedjelju poslijepodne kontaktirati ministre unutarnjih poslova saveznih pokrajina u svrhu poduzimanja sigurnosnih mjera. Schily je odbacio zahtjeve oporbe za uvođenjem strožih kontrola na njemačkim željezničkim kolodvorima. Njemački ministar unutarnjih poslova se kritički osvrnuo na informacijsku politiku španjolskih vlasti.

Pročitajte više