Njemačka ne odustaje od zabrane dvojnog državljanstva

Njemačka je od Turske zatražila popis turskih građana koji su nakon stjecanja njemačkog državljanstva ponovo zatražili tursko državljanstvo, što je nespojivo s njemačkim zakonom, priopćeno je nakon susreta ministara unutarnjih poslova Njemačke i Turske u Berlinu, prenose mediji u utorak.

Njemački ministar Otto Schily apelirao je na svog turskog kolegu Abdulkadira Aksu da učini sve kako bi se poštovao njemački zakon. "Dvostruko državljanstvo u Njemačkoj nije dopušteno i mi moramo riješiti to stanje", kaže Schily. Prema nekim procjenama dvostruko državljanstvo posjeduje oko 50.000 turskih državljana.

Aksu je pokazao razumijevanje za zahtjeve njemačke strane. On je istodobno naglasio da problem građana koji su, nakon stjecanja njemačkog, ponovno zatražili i dobili tursko državljanstvo, nije samo pravne i tehničke prirode, nego da on posjeduje i ljudsku dimenziju. Aksa je ostavio otvorenim hoće li Turska udovoljiti njemačkom zahjevu.

Schily je ukazao na problematiku predstojećih važnih lokalnih izbora u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija i parlamentarne izbore sljedeće godine. On smatra da je nedopustivo da na izbore iziđu osobe koje na to nemaju pravo. Bilo bi pogubno za demokraciju kada bi ishod izbora bio doveden u vezu sa sumnjivom pravnom osnovom, zaključio je Schily.

Njemačka ne priznaje instituciju dvojnog državljanstva, a prema zakonu iz 2000. njemački državljani stjecanjem nekog novog državljanstva automatski gube njemačko. Za upis u njemačku knjigu državljana njemačke vlasti traže potvrdu o ispisu iz starog. Praksa da novi njemački državljani ponovno zatraže staro državljanstvo raširena je među strancima u Njemačkoj, a procjenjuje se da i određen broj hrvatskih državljana iskoristio tu mogućnost.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više