Njemačka neće primati migrante s poljsko-bjeloruske granice

Foto: EPA

NJEMAČKA neće primati migrante s bjelorusko-poljske granice, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka s poljskim kolegom. 

"Ako primimo izbjeglice, ako posustanemo pod pritiskom i kažemo 'da, primamo izbjeglice u europske zemlje', onda znači da ćemo prihvatiti sam temelj ove perfidne strategije", rekao je Seehofer na konferenciji za medije u Poljskoj. 

Europska unija optužuje Bjelorusiju da je namjerno stvorila migrantsku krizu dovozeći izbjeglice s Bliskog istoka zrakoplovima na svoje granice s Poljskom i Litvom. Minsk odbacuje te tvrdnje. 

"Govorimo o neregularnim i perfidnim migracijama koje organizira Bjelorusija s djelomičnom podrškom Rusije", kazao je Seehofer. 

"Poljaci ne prate samo svoj interes. Oni djeluju u interesu cijele Europske unije", zaključio je.

Bjeloruske vlasti u četvrtak su raščistile najveće kampove migranata na granici s Poljskom, nakon tjedana eskalacije krize između Europske unije i Bjelorusije. 

Seehofer je "dezinformacijom" prozvao izvješće bjeloruske novinske agencije Belta da je predsjednik Aleksandar Lukašenko njemačkoj kancelarki Angeli Merkel predstavio plan o rješenju krize koji bi uključivao uvjet da EU primi dvije tisuće migranata. 

Pročitajte više