Njemačka: Niska popularnosti SPD-a

POPULARNOST Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) se nalazi na rekordno niskoj razini, pokazuju najnovije ispitivanje javnog mišljenja što ga je po nalogu tjednika Stern i TV postaje RTL sproveo institut Forsa.

Kako pokazuju rezultati SPD bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, osvojio svega 24 posto glasova. To je najniža vrijednost izmjerena za vrijeme vladavine kancelara i predsjednika SPD-a Gerharda Schroedera. Demokršćanska oporba Unija CDU/CSU bi osvojila 50 posto glasova a time i apsolutnu većinu u parlamentu. Prema istom istraživanju koalicijski partner SPD-a, stranka Zelenih bi osvojila 9, Liberali iz FDP-a 8 a reformirani komunisti iz PDS-a 5 posto glasova.

Kao jedan od glavnih razloga nezadovoljstva radom savezne vlade građani navode uvođenje zdravstvene reforme te skandale unutar Savezne agencije za zapošljavanje koja je prošlog vikenda otpustila svog šefa Florijana Gerstera. Zanimljivo je da građani za zdravstvenu reformu optužuju isključivo vladu iako je ona donesena zajednički s pripadnicima demokršćanske oporbe.

Njemački pacijenti od početka ove godine plaćaju participaciju od 10 eura po posjetu liječniku a isto tako je u najvećem broju slučaja ukinuto i subvencioniranje lijekova.

Pročitajte više