Njemačka oporba traži ostavku Fischera

Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU zatražila je u utorak od njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera (Zeleni) podnešenje ostavke zbog skandala oko izdavanja viza. L

Fischer je, kako obrazlaže predstavnik zastupničkog kluba Unije u Bundestagu Norbert Roettgen, dan ranije tijekom ispitivanja pred istražnim povjerenstvom Bundestaga koje se bavi skandalom oko zlouporabe njemačkog viznog sustava, preuzeo potpunu odgovornost ali i dalje odbija snositi posljedice. "Fischer time dovodi u pitanje pojam 'odgovornost'", zaključio je Roettgen.

I glavni tajnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Volker Kauder smatra da bi Fischer nakon jučerašnjeg iskaza trebao povući poteze koje odgovaraju njegovu punom preuzimanju odgovornosti. Demokršćane podržavaju i Liberali iz FDP-a koji drže da jučerašnjim Fischerovim iskazom "ništa nije riješeno".

Fischerova stranka Zeleni naprotiv smatra da je Fischerovim iskazom "propala oporbena napadačka strategija".

"Ono za što je oporba pokušala okriviti Fischera, da je kriv za ulazak milijuna ilegalnih imigranata u Njemačku, pokazalo se kao neistina", izjavio je predsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer u razgovoru za državnu radio postaju RBB.

Joschka Fischer je u ponedjeljak, u nastupu u svojstvu svjedoka pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom koje se bavi zlouporabama njemačkog viznog sistema prije svega od strane ukrajinskih bandi krijumčara ljudima, odbacio optužbe oporbe i ukazao na to da je praksa liberalnijeg izdavanja viza započela još za vladavine demokršćana i Helmuta Kohla.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više