Njemačka "Politička Pepelnica" u znaku političkih obračuna

TRADICIONALNA "Politička Pepelnica", koja njemačkim političarima služi za žestoki obračun s političkim protivnicima, ove se godine našla u znaku sukoba oko uspjeha desno radikalne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) i razloga rasta popularnosti desnih ekstremista.

Predsjednik oporbene Kršćansko socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Edmund Stoiber ponovio je ranije optužbe po kojima je vladina gospodarska politika krivac za nezadovoljstvo narodnih masa i porast popularnosti ekstremista.

On je na tradicionalnom mjestu okupljanja demokršćana na Pepelnicu u bavarskom Passauu izjavio da Schroederova politika stvara "opasno plodno tlo za sve ekstremiste". Vlada je na kraju snaga i trebala bi priznati propast i spakirati kovčege jer je od Njemačke napravila ludnicu, zaključio je Stoiber pred oko 3000 istomišljenika.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) je na stranačkom skupu u Koelnu od Stoibera zatražio prekid "orgije optužbi" na račun vlade te je pozvao demokrate da se ujedine u borbi protiv desnog ekstremizma. On Stoiberovo ponašanje gleda isključivo u svjetlu unutarnjih borbi demokršćanske stranačke Unije CDU/CSU.

Potpredsjednik SPD-a i premijer savezne pokrajine Rheinland Pfalz, Kurt Beck je od Stoibera i CSU zatražio ispriku zbog optužbi na račun Schroedera i njegove vlade.

Predstavnici vladine stranke Zelenih i oporbene Liberalno demokratske stranke (FDP) zatražili su prekid sukoba oko NPD-a te usredotočenje snaga na borbu protiv desnih ekstremista.

Predsjednik FDP-a Guido Westerwelle je na stranačkom skupu u Passauu Stoiberu predbacio da radi predizbornu kampanju u korist NPD-a.

NPD i njezino vodstvo od ulaska u pokrajinski parlament savezne pokrajine Saske u listopadu prošle godine učestalim provokacijama izaziva demokratsku javnost što je vodstvo parlamentarnih stranka nagnalo na razmišljanje o pokretanju postupka zabrane NPD-a pred Ustavnim sudom.

Pročitajte više