Njemačka: Prosvjednici blokirali urede za rad

DILJEM Njemačke nekoliko stotina prosvjednika od ponedjeljka ujutro blokira ulaze u urede za rad prosvjedujući tako protiv stupanja na snagu reformskog paketa Hartz IV koji sa sobom donosi smanjivanje potpora za dugotrajno nezaposlene.

Ispred ureda za rad u berlinskoj četvrti Wedding, poznatoj po velikom broju nezaposlenih, oko 300 prosvjednika je noseći transparente pokušalo prodrijeti u zgradu ureda, u čemu ih je spriječila policija.

Slične scene odigrale su se i pred zgradom saveznog ureda za rad u Nuernbergu, gdje su jake policijske snage nekoliko desetaka prosvjednika držale podalje od ulaza u ured.

Organizatori prosvjeda, savez socijalnih udruga i nevladinih organizacija, najavili su slične prosvjede u još 80-tak njemačkih gradova. Prvim prosvjedima se, međutim, odazvao manji broj prosjvjednika od očekivanog.

Organizatori pokretanjem današnjih prosvjeda žele nastaviti s tzv. prosvjedima ponedjeljkom, kojima se krajem ljeta i početkom jeseni prošle godine, uglavnom u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama gdje je i nezaposlenost najviša, pokušalo spriječiti stupanje na snagu četvrtog stupnja reforme tržišta radne snage Hartz IV, koji predviđa spajanje dosadašnje potpore za dugotrajno nezaposlene te socijalne pomoći u jedinstvenu potporu za nezaposlene 2.

Dok za većinu primatelja socijalne pomoći ova promjena znači povećavanje naknade, za nezaposlene ona znači smanivanje potpore. Osim toga paket mjera sadrži i rigorozniji odnos prema dugotrajno nezaposlenima koji će ubuduće, ako ne žele dodatno smanjivanje potpore, morati prihvatiti i poslove koji su ne odgovaraju njihovim kvalifikacijama ili prijašnjim zaposlenjima.

Ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) pozvao je Nijemce da podrže reformu tržišta rada, jer je jedino tako moguć izlazak iz dugogodišnjeg stanja rastuće nezaposlenosti. Clementa je njemački kancelar Gerhard Schroeder učinio osobno odgovornim za uspješno provođenje započetih socijalnih reformi.

Pročitajte više