Njemačka: Sudska presuda u slučaju financijskog skandala CDU

Bivši njemački ministar unutarnjih poslova Manfred Kanther osuđen je u ponedjeljak u Wiesbadenu, zbog pronevjere u svezi s financijskim skandalima Kršćanskodemokratske unije (CDU), na godinu i pol dana zatvora uvjetno. L

Kanther istodobno mora platiti kaznu u visini od 25.000 eura. Sud je time izrekao kaznu strožu od one koje je zahtijevalo javno tužilaštvo. Kantheru se predbacuje da je 1983., kao glavni tajnik CDU-a za saveznu pokrajinu Hessen iz Njemačke, u Švicarsku prebacio 21 milijun maraka kako bi izbjegao obvezu javnog uvida u financije stranke.

Novac je u Švicarskoj bio ubilježen kao "imovina protjeranih židova" te prema potrebama vraćan u Njemačku. Pretpostavlja se da je i kontroverzna i protiv stranaca u Njemačkoj usmjerena predizborna kampanja 1999., kojom je sadašnji demokršćanski premijer Hessena Roland Koch došao na vlast, financirana ovim pronevjerenim sredstvima.

CDU je nakon otkrivanja skandala 2000. morao Bundestagu platiti kaznu u visini od 22 milijuna eura, zbog toga što sredstva koja je Kanther prokrijumčario u Švicarsku nisu bila uknjižena u stranački financijski izvještaj. Kanther je najavio da će protiv današnje presude uložiti žalbu.

Manfred Kanther je u vladi Helmuta Kohla obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova te je zbog svoje tvrdokornosti i njegovanja imidža neprikosnovenog borca za pravdu bio nazivan "crnim šerifom".

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više