NJEMAČKA: SVE VIŠE KORISNIKA SOCIJALNE POMOĆI

Sve više stanovnika Njemačke prima socijalnu pomoć, priopćio je Savezni zavod za statistiku u Wiesbadenu.

Prema podacima zavoda, na području Njemačke je krajem 2002. od socijalne pomoći živjelo 2,76 milijuna osoba što je 2,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine te sada iznosi 3,3 posto od ukupnog broja stanovnika.

Država je u prošloj godini za potrebe socijalne pomoći isplatila 22 milijarde eura što znači porast od 3,3 posto. Posebice je primjetan porast broja maloljetnih osoba koje odrastaju u siromaštvu.

Zamjetno je da je broj osoba ispod 18 godina starosti koje primaju socijalnu pomoć sa 6,5 posto osjetno viši nego što je to slučaj kod osoba iznad 65 godina starosti kojih samo 1,3 posto prima socijalnu pomoć. Isto tako upada u oči da je postotak primatelja socijalne pomoći kod stranaca koji žive u Njemačkoj (8,4 posto) osjetno viši nego kod osoba s njemačkim državljanstvom (2,9 posto). Najveći postotak primatelja socijalne pomoći je zabilježen u Bremenu i Berlinu a najniži u Bavarskoj.

Njemačka ministrica za pitanje obitelji Renate Schmidt (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD) je izjavila da je siromaštvo djece i omladine sramota za cjelokupno društvo. Ona smatra da mladi trebaju "dobre uvjete za odrastanje" te je istovremeno najavila da savezna Vlada planira uvesti dodatnih 140 eura dječje nadoknade za obitelji s nižim prihodima.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više