Njemačka: Tko treba snositi troškove oslobađanja taoca?

IAKO još nije službeno potvrđeno da je plaćena otkupnina za 14 europskih taoca, oslobođenih u utorak u Maliju nakon šestomjesečnog zatočeništva u rukama islamskih ekstremista, u Njemačkoj se rasplamsala rasprava oko toga tko bi trebao snositi troškova njihova oslobađanja.

Njemački političari oba tabora, i vladajućeg i oporbenog, smatraju da njemački turisti, koji se svjesno upuštaju u avanture poput trekinga po južnom Alžiru, moraju biti spremni sami snositi troškove oslobađanja.

Vanjskopolitički glasnogovornik poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gert Weisskirchen izjavio je da se njemačka javnost "veseli povratku" taoca ali da će uskoro biti postavljeno pitanje podmirenja troškova njihova oslobađanja.

Potpredsjednik poslaničkog kluba Kršćansko demokratske unije (CDU) Wolfgang Bosbach je u istom tonu izjavio da oni koji na godišnji odmor odlaze u Afganistan ili Irak ne mogu računati da će njihovu lakomislenost kasnije plaćati porezni obveznici. Oba političara se pozivaju na postojeći zakon o radu diplomatskih predstavništva koji predviđa financijski doprinos njemačkih građana u troškovima "izbavljanja iz nepredviđenih situacija".
Prema napisima nekih medija, njemačka je vlada za oslobađanje taoca platila 5 milijuna eura otkupnine, a uz to dolaze još i troškovi leta zrakoplova Bundeswehra.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u utorak je, u svom prvom komentaru šestomjesečne talačke drame, izrazio zadovoljstvo i olakšanje oslobađenjem talaca.

"Otmičari ne smiju izbjeći pravdi", kazao je njemački kancelar, koji je zahvalio predsjednicima Malija i Alžira na njihovim naporima u oslobađanju taoca.

U priopćenju iz Schroederova ureda, ne kaže se na koji su način taoci oslobođeni.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer odbio je odgovarati na novinarska pitanja o tome je li za taoce plaćena otkupnina.

"Njemačka vlada neće davati javna priopćenja o detaljima", kazao je Fischer na konferenciji za novinare u Berlinu.

Turisti su oteti dok su putovali udaljenim predjelima Sahare u veljači ove godine.


Pročitajte više