Njemačka uvela stroge uvjete za dobavljače opreme mobilnih mreža nove generacije

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada usvojila je u srijedu prijedlog zakona o informatičkoj sigurnosti koji predviđa stroge uvjete za dobavljače opreme za mobilne mreže nove generacije.

Europske vlade odnos prema dobavljačima mijenjaju pod pritiskom SAD-a koji tvrdi da kineski tehnološki div Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju budući da je po zakonu dužan pomagati matičnoj državi u prikupljanju obavještajnih podataka.

Huaweijevi kritičari upozoravaju da bi ugrađivanje njegove opreme u mobilne mreže moglo špijunima omogućiti pristup ključnoj infrastrukturi, navodi Reuters.  

Huawei kaže da nije alat kineske vlade za špijuniranje

Huawei pak naglašava da ne bi dopustio da se njegova oprema koristi za špijuniranje, a kineska vlada tvrdi da je blokada Huaweijeve opreme motivirana protekcionizmom.

Britanija je formalno zabranila Huawei, Francuska isključuje njegove proizvode iz mobilnih mreža, a Njemačka će ga učinkovito birokratski zaustaviti, najavili su u rujnu njemački dužnosnici pripremajući zakon o informatičkoj sigurnosti.

Prijedlog zakona objavljen u srijedu ne predviđa zabranu dobavljača poput Huaweija, ali navodi okolnosti u kojima će vlada moći zabraniti pojedine dijelove opreme i dobavljače.

Tako će odbor sastavljen od predstavnika ureda predsjednice odnosno predsjednika vlade, ministarstava gospodarstva te unutarnjih i vanjskih poslova moći proglasiti dobavljača nepouzdanim ako objavljuje netočne informacije.

Huawei izrazio zadovoljstvo njemačkim zakonom

Zabrana dolazi u obzir i ako kompanija ne podupire sigurnosne provjere, ako odmah ne izvijesti regulatore o mogućim sigurnosnim slabim točkama ili ih ne ukloni te ako u više navrata prekrši propise.

Huawei je u srijedu izrazio zadovoljstvo novim njemačkim zakonom.

"Za mreže 5G to znači strože i ujednačene sigurnosne standarde koji će vrijediti za sve dobavljače jednako", izjavio je glasnogovornik kineske kompanije.

Operateri mobilnih mreža u Njemačkoj Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica Deutschland redom su klijenti Huaweija i u više su navrata upozoravali da bi uklanjanje i zamjena njegove opreme iziskivali velike troškove.

Deutsche Telekom velikim je dijelom opremio svoju 5G mrežu Huaweijevim proizvodima, obuhvativši njome polovinu stanovnika Njemačke. 

Pročitajte više