Njemačka: Verheugen preuzima dužnost potpredsjednika EK?

POVJERENIK Europske unije za proširenje Guenter Verheugen trebao bi, nakon summita sljedećeg tjedna, preuzeti novoutemeljenu dužnost potpredsjednika Europske komisije sa širokim ovlastima na području gospodarstva i industrije, najavio je za dnevnik "Die Welt" od srijede njemački kancelar Gerhard Schroeder.

"Guenter Verheugen je naš glavni čovjek u Bruxellesu", izjavio je tim povodom Schroeder.

Njemačka vlada je već prije nekoliko tjedana najavila da računa na položaj "superpovjerenika" Europske komisije. Konačnu odluku o tome tko će zauzeti mjesto potpredsjednika leži u rukama nasljednika Romana Prodija, koji bi trebao biti izabran sljedećeg tjedna. No s obzirom da su se Nijemci suzdržali od kandidature za mjesto predsjednika, izbor Verheugena u diplomatskim krugovima smatra se sigurnim. Njegovu kandiaturu, kako nadalje piše "Die Welt", podržala je i Francuska.

Od zauzimanja dužnosti potpredsjednika komisije, koji se između ostalog bavi koordinacijom tržišta, pitanjima odnosa zaštite okoliša i gospodarstva i zaštitie potrošača, Njemačka očekuje bolje pozicije u novoproširenoj Europskoj uniji.

Pročitajte više