Njemačka vlada donosi program za zaštitu klime

Foto: EPA

TAKOZVANI klimatski kabinet Angele Merkel danas kasno navečer započinje sa sjednicom na kojoj bi se do vikenda trebali donijeti strateški ciljevi koalicijske vlade na području zaštite klime.

"Ja znam da će paket mjera za zaštitu klime stajati puno, ali će nas stajati još više ako ne učinimo ništa“, rekla je Angela Merkel prilikom rasprave u Bundestagu na kojoj je obranila paket mjera za zaštitu klima koji predviđa troškove od oko 40 milijardi eura do 2030.

Sadržaj programa 

"Program za zaštitu klime do 2030.“ između ostalog sadrži i kvote za električne automobile za automobilsku industriju, kao i plan postavljanja preko milijun novih postaja za punjenje električnih automobila.

U prometnom sektoru predviđene su i subvencije ekoloških prijevoznih sredstava poput željeznice. Time bi prijevoz željeznicom trebao postati jeftiniji uz istodobna povećanja cijena domaćih letova.

Paket uz to sadrži i poseban oblik oporezivanja vozila i nekretnina prema količini proizvedenog ugljikovog dioksida.

Demokršćani i socijaldemokrati još se spore oko oblika oporezivanja. Dok Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) predlaže fiksni porez koji bi se postupno povećavao, Unija CDU/CSU predlaže sustav po kojem bi se nadoknada plaćala prema količini proizvedenog ugljikovog dioksida slično EU mehanizmu za trgovanje emisijama štetnih plinova (ETS).

U energetskom sektoru predviđena su smanjenja emisije manjom uporabom fosilnih goriva poput ugljena te subvencioniranjem obnovljivih izvora kao što su elektrane na vjetar.

Podrška i kritika 

Analitičari procjenjuju kako se koalicijska vlada Angele Merkel nalazi pod pritiskom zbog sve veće važnosti koju građani pridaju pitanju borbe protiv klimatskih promjena, što je pokazao i rast popularnosti stranke Zeleni koja proizlazi iz ekološkog pokreta.

U međuvremenu sve parlamentarne stranke podržavaju pakete za zaštitu klime, s izuzetkom desnih populista iz Alternative za Njemačku (AfD) koja smatra kako mjere poput odustajanja od ugljena štete njemačkom gospodarstvu.

Njemačka kancelarka boravit će u ponedjeljak na UN-ovu klimatskom summitu u New Yorku.

Pročitajte više