Njemačka vlada: Očekujemo stagnaciju gospodarstva i dosta nižu inflaciju

Ilustracija: EPA

Njemačko gospodarstvo gotovo će stagnirati u ovoj godini, a inflacija bi trebala osjetno usporiti, pokazale su danas proljetne procjene vlade u Berlinu.

Gospodarska aktivnost trebala bi u ovoj godini porasti za 0.3 posto, izračunalo je ministarstvo, podigavši procjenu za 0.1 postotni bod.

"U nastavku godine očekujemo naznake blagog oporavka aktivnosti i polagani izlazak gospodarstva iz faze slabosti", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na predstavljanju proljetnih prognoza u Berlinu.

Niža inflacija, veće plaće

Vlada polazi od pretpostavke da će gospodarstvu u ovoj godini na ruku ići niže stope inflacije, ublažavanje monetarne politike, veće plaće i poboljšana inozemna potražnja, stoji u izvješću.

Inflacija je smanjila kupovnu moć kućanstava, ali postupni oporavak trebale bi donijeti veće realne plaće, u kombinaciji sa zapošljavanjem, i "oživjeti" osobnu potrošnju, procjenjuju u ministarstvu.

Poboljšanje signaliziraju i podignute procjene na svjetsko gospodarstvo, napominju, "što će vjerojatno koristiti snažno izvozno orijentiranoj industriji".

Iduće godine očekuju rast

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je sredinom travnja podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, s 3.1 na 3.2 posto. Snizili su pak procjenu ovogodišnjeg rasta Njemačke, s 0.5 na svega 0.2 posto. 

U 2025. njemačka vlada očekuje rast aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu za jedan posto.

Cijene bi ovoj godini po izračunima Berlina trebale porasti za 2.4 posto, za 0.4 postotna boda slabije no što su očekivali prošle jeseni. U 2023. porasle su za 5.9 posto.

U 2025. stopa inflacije trebala bi se spustiti na 1.8 posto.

Pročitajte više