Njemačka vlada želi zabraniti Scijentološku crkvu

NJEMAČKI savezni ministar unutarnjih poslova i njegove kolege s razina njemačkih pokrajina su objavili kako djelovanje Crkve scijentologije smatraju suprotnim njemačkom Ustavu te kako će od Ustavnog suda tražiti njenu zabranu.

Zajedničkim zaključkom je zatraženo od BfV, njemačke službe za unutarnju sigurnost. da u tom smjeru provede istragu kako bi se eventualno mogli prikupiti dokazi za Ustavni sud.

Crkva scijentologije legalno djeluje u Njemačkoj, ali od vlasti nije priznata kao vjerska zajednica. Nedavno je podigla veliki centar u Berlinu, a lokalni stanovnici su se počeli buniti zbog toga što njeni pripadnici agresivno nastoje preobratiti prolaznike.

Crkva je u svom službenom priopćenju odluku ministara nastavkom "dugogodišnje diskriminacije" i još jednim dokazom kako "Njemačka kaska za ostatkom svijeta". Pri tome se misli na dugogodišnje praćenje Crkve od strane sigurnosnih službi, kao i tvrdnje obavještajnih čelnika kako djelatnost scijentologa predstavlja "prijetnju demokratskom poretku".

Crkva scijentologije, koju je prije više od pola stoljeća osnovao američki SF-pisac L. Ron Hubbard, u posljednje vrijeme je postala poznata zahvaljujući tome što je od Hollywooda učinila jedno od svojih glavnih uporišta, odnosno što su njeni pripadnici najutjecajniji glumci, režiseri i producenti. Od njih je najpoznatiji glumac Tom Cruise, a o utjecaju scijentologa najbolje govori činjenica da su čak i tvorci "South Parka" bili cenzurirani kada su se usudili ismijavati scijentološka vjerovanja.

Scijentolozi sebe često predstavljaju kao žrtve progona, ali ih njihovi kritičari - koji se također žale na probleme koje im stvara ta financijski i političkim utjecajem dobro "potkožena" organizacija - smatraju kultom koji svoje pripadnike - u pravilu bogate i utjecajne - podvrgava ispiranju mozga, a potom  bespoštedno financijski iskorištava.

To je, između ostalog, razlog zbog čega u Njemačkoj već duže vrijeme traje kampanja za zabranom scijentologa. S druge strane, scijentolozi, nastoje preko američkih političara lobirati da se to spriječi, opisujući njemačka nastojanja za zabranom scijentologe kao reprizu nacističkog progona Židova.

D.A.
Foto: Scientology.org

Pročitajte više