Njemačke vlasti optužene za prikrivanje seksualnih zločina u prihvatilištima izbjeglica

Foto: Hina

SINDIKAT njemačke policije i udruge za ženska prava jučer su optužile vlasti da umanjuju i prikrivaju izvješća o zlostavljanju, seksualnim napadima, pa čak i silovanjima u izbjegličkim skloništima iz straha da će ona potaknuti negativan sentiment prema tražiteljima azila.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je pozvao građane da ne podlegnu sumnji uslijed priljeva stotina tisuća izbjeglica i ekonomskih migranata u Njemačku, rekavši da se internetom širi nevjerojatan broj glasina.

No, šef sindikata policije Rainer Wendt vjeruje da vlasti u njemačkim saveznim pokrajinama, odgovorne za prihvat tražitelja azila, umanjuju probleme s napadima na žene u skloništima.

"Razumljivo je da postoji želja za smirivanjem stvari politički," izjavio je Wendt za Reuters, ali i dodao da zajedno s udrugama za prava žena vjeruje kako je ignoriranje problema kontraproduktivno. "Događa se puno poliranja, ali ono ne predstavlja stvarnost," rekao je.

Filtriranje i cenzura na društvenim mrežama

Njemačke vlasti, koje su već posegnule za filtriranjem i cenzurom na društvenim mrežama u nastojanju da zauzdaju "ekstremne skupine" čijim se gledištima priklanja sve veći broj građana u posljednjim tjednima povlače niz nepopularnih poteza kakvi su uvjetovanje prava na dječju skrb ovisno o objavama građana, deložacija autohtonog stanovništva ili privremena zapljena komercijalne imovine

"Postoji nevjerojatan broj glasina oko pitanja, koje se brzo i masivno šire društvenim mrežama," rekao je De Maiziere na tiskovnoj konferenciji.


"Federalne vlasti njih odlučno istražuju i glasine često nisu istinite, postoje stvari vrijedne kritike. Ali ne postoji razlog za generalnu sumnju protiv izbjeglica," rekao je.

U ovom trenutku ne postoje pouzdani službeni podaci o nasilju i napadima u skloništima, ali Wendt kaže da policija prijavljuje slučajeve pokrajinskim vlastima koje imaju svoja ministarstva unutarnjih poslova. "Ministri unutarnjih poslova su dobro savjetovani da pogledaju u svoja izvješća kako bi znali što se uistinu događa noću na ulicama i u skloništima".

Wendt je dodao da velik broj slučajeva nije prijavljen jer se žene pribojavaju policije i javnih tužitelja. Prema njemu, osjećaji straha i sramote su generalni problem sa seksualnim zločinima bez obzira na zajednicu u kojoj se događaju.

Pouzdana i ujednačena izvješća

Barbara Helfrich, iz dobrotvorne udruge Paritaetischer Bund u središnjoj pokrajini Hessenu, kaže da su pojedine žene ipak istupile. "Mi imamo nekolicinu pouzdanih izvješća o seksualnom nasilju i napadima od žrtava, kao i od grupa za savjetovanje i nevladinih udruga," rekla je za Reuters.

U nedavno objavljenom pismu nekoliko dobrotvornih udruga, koje je zbog propitkivanja autentičnosti sa zadrškom objavljeno u medijima, aktivistice tvrde da se u skloništima odvijaju "masovna silovanja". "Postoji nekoliko slučajeva silovanja i seksualnih napada i rastuće ujednačena izvješća o prisilnoj prostituciji," navodi pismo ističući da nije riječ o izoliranim incidentima. Vlasti u Hamburgu su nedavno potvrdile osam slučajeva seksualnih napada na žene u prihvatilištima od početka godine.


Tuelin Akkoc, glasnogovornica za izbjeglička pitanja Zelenih u opoziciji u Hamburgu, kaže da prihvaća tvrdnje da bi radikalna desnica mogla iskoristiti izvješća za utjecaj na sentiment protiv migranata. "Ali to nije razlog da se pitanja pometu ispod tepiha. Sada je vrijeme da vlasti podignu svoj glas u nastojanju da spriječe ekstremiste u dominiranju raspravom". 

Istovremeno, korisnici društvenih mreža iz Njemačke u sve većem broju izražavaju negodovanje zbog politike koja omogućuje da se ovakva i slična pitanja povezuju s ksenofobijom i radikalnim stajalištima. Građani ističu da je "politika otvorenih vrata" prvo omogućila priljev ljudi bez provjera i da vlasti sada prikrivaju i ignoriraju njihove zločine. Jedna od istaknutijih zamjerki je i da su vlasti masovnim prihvatom učinkovito onemogućile primjerno zbrinjavanje izbjeglica kojima uistinu treba azil i pomoć.       

U migrantskoj i izbjegličkoj populaciji ima 70 posto muškaraca, zbog čega rastući broj aktivista u Njemačkoj traže segregaciju spolova i formiranje sigurnih zona za žene.

Pročitajte više