Njemački akademici upozoravaju: Desničarski populizam prijeti Europi

NJEMAČKA akademija umjetnosti naglasila je da se Europom širi zabrinjavajući rast desničarskoga populizma. "Desničarski populizam sve jače prodire u središte samoga društva. Rasističke i krajnje desničarske ideje i akcije prestale su biti na marginama društva", stoji u priopćenju Akademije.

Povod sastanka vrha njemačke institucije koju čine najistaknutiji članovi njemačke intelektualne elite, bili su nedavni izbori u Mađarskoj na kojima je po prvi put prešla izborni prag i ušla u parlament radikalna desničarska stranka Jobbik. Predsjednik Akademije Klaus Staeck je pozvao kulturne elite da ne izmiču od političke odgovornosti. "Kultura se izmiče od svake odgovornosti i krize obitelji", rekao je sudionik skupa i član Akademije, prenose njemački mediji.

"Veliki umjetnici i turbo intelektualci se ne ponašaju ništa drugačije od mase: svijetom vlada ozračje duhovne rasprodaje", rekao je Staeck i dodao kako je nužno ponovno okretanje prema demokraciji, koja je "u posljednje vrijeme stavljena na kušnju".

Pročitajte više