Njemački Bundesrat ratificirao europski ustav

GORNJI DOM njemačkog parlamenta Bundesrat ratificirao je u petak, gotovo jednoglasno, europski ustav, čime je potvrđena ratifikacija Ustava koju je prije dva tjedna izglasao donji dom, Bundestag.

Od glasovanja u Bundesratu, koji zastupa interese šesnaest njemačkih saveznih pokrajina, uzdržala se jedino savezna pokrajina Mecklemburg-Vorpommern, u kojoj je na vlasti koalicija Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Stranke demokratskog socijalizma (PDS). PDS, koja je stranka nasljednica Socijalističke partije DDR-a, odbija europski ustav zbog toga jer on, po ocjeni stranke, "vodi ka militarizaciji Europe i daljem širenju tržišnog gospodarstva".

Trenutni predsjednik Bundesrata, premijer savezne pokrajine Brandenburg, Matthias Platzek (SPD) Europski je ustav okarakterizirao kao "prekretnicu u razvoju europske budućnosti", dok je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) istaknuo povijesnu važnost europskog ustava, upozorivši na moguće posljedice ukoliko on ne bude donesen.

Brza i jasna odluka oba doma njemačkog parlamenta u korist europskog ustava slovi kao signal upućen francuskim biračima koji u nedjelju izlaze na referendum o njegovu prihvaćanju. U Njemačkoj donošenje odluka na saveznoj razini putem referenduma nije predviđeno Ustavom.

Pročitajte više